Як зародилося перукарське мистецтво? Повякденні ритуали краси.

Перукарське мистецтво має дуже довге коріння: перші бритви знайшли серед реліквій бронзового віку (близько 3500 р. До н. Е.) в Єгипті. А наскельні малюнки свідчать про перукарські послуги єгиптян ще 5000 р. до н.е. Вони працювали інструментами, виготовленими з раковин устриць або заточеного кременю. Історики впевнені, що у давньоєгипетській культурі перукарі були дуже шанованими людьми і виконували ролі священників та лікарів.

Стародавня Греція, 2000 років до нашої ери.

Молодші знахідки археологів кажуть що цивілізації майя, ацтеків, ірокезів, вікінгів та монголії використовували мистецтво гоління, як спосіб розрізнення ролей у суспільстві та воєнному часі. А мода на грумінг з'явилась у Стародавній Греції. Бороду, волосся,нігті підстригали та стилізували за допомогою κουρεύς (кюрей) на агорі (ринковій площі), яка також служила соціальним збором для дебатів та пліток.

Перукарське мистецтво стало тісно пов'язане з військовим мистецтвом за часів Олександра Македонського. У війні з Персією він програв ряд важливих боїв через те, що перські солдати стягували його вершників за їх довгі бороди і добивали на землі, а також витягали його солдатів фаланги з ладу за бороди і теж добивали їх. Перед вирішальною битвою проти царя Персії Дарія III Олександр Македонський наказав своїм солдатам збрити бороди, щоб не програти бій, остерігаючись сумного досвіду минулих битв з персами. З того часу популярність на бороду у Греції стрімко впала.